Влада вирішила зламати справжню еліту нації. Першими жертвами стали адвокати

Сьогодні українська Феміда не лише судить з широко розкритими очима, а ще й навчилась чітко вказувати пальчиком на особу, яку потрібно засудити.
 
Цинізм українського судочинства – вражає. З одного боку, влада на кожному міжнародному саміті вищить про реформування судової системи і її позитиви, а з іншого - привчила суддів до покірності і правилу звітувати про певні справи, аби, не най Боже, суддя не виніс вирок, який, з якихось причин, не до вподоби владі.
 
Одна річ, коли суспільство змушене споглядати за показовими судами Луценка, Тимошенко, Макаренка, чудово усвідомлюючи політичну заангажованість цих процесів. Інша – коли судова система починає працювати у такий спосіб, що будь-яка особа може втрапити за грати лише тому, що влада вирішила… боротись з корупцією.
 
Як зазначає адвокатська спільнота, більшості з правозахисників їхні джерела вже давно повідомляли, що влада, заради показушності у боротьбі з корупцією, поставила собі за мету закрити за гратами певну кількість адвокатів, суддів, міліціянтів, щоб у такий спосіб прозвітувати про свою антикорупційну діяльність. Але: якби кримінальні справи відкривались проти правоохоронців, що фабрикують справи, або суддів, які показово, у присутності великої кількості адвокатів і преси, ігноруючи реальні факти, що виправдовують звинувачених, засуджують невинних за грати. Ат ні. Кримінальні справи відкривають за сфабрикованими фактами проти нормальних людей, тоді як ті особи, яких суспільство знає як відвертих хабарників і представників Феміди, що випускають на волю вбивць, або виносять заздалегідь неправомірні рішення - ніхто не чіпає. Та воно й зрозуміло, оскільки ці індивіди є гвинтиками системи для залякування суспільства Проте, якщо так піде і далі, то тоталітаризм своє додавить. І згодом ці особини, або їхні діти, теж гнитимуть за гратами, оскільки тоталітарна машина після того, як прибирає неугодних, починає знищувати і тих, хто раніше прибирав неугодних.
 
А те, що в Україні вже більше не існує судочинства як інституту справедливості, довести можна не лише на судових шоу проти опозиціонерів, а й на кримінальних справах проти пересічних громадян. Хоча б на сфабрикованій справі проти адвоката Ніколішина.
 
Адвокат Олег Ніколішин 27 січня 2011 р. прибув до Дарницького РУ для захисту клієнта, з батьком якого у нього було підписано угоду. Все – законно. Проте виконати свої функції захисника він не зміг, оскільки цього ж дня слідчий СВ Дарницького РУ Іванін П.В. затримав Ніколішина у порядку ст. 115 КПК України (як підозрюваного), достеменно знаючи про адвокатський статус затриманого. А вже 28.01.2011 р. адвокату Дарницьким районним судом було обрано запобіжний захід у вигляді… утримування під вартою.
 
І це - не зважаючи на ч.5 ст.10 ЗУ "Про адвокатуру", у якій чітко вказано, що порушувати кримінальну справу проти адвоката не може ні слідчий міліції, ні слідчий прокуратури, ні прокурор району, а лише прокурор області або прокурор Києва. Але хто в Україні сьогодні дотримується закону? Тим паче, серед правоохоронців?
 
Щоправда, випадок адвоката Ніколішина не лишився поза увагою адвокатської спільноти. На захист товариша по професії став Комітет захисту професійних прав адвокатів Ради адвокатів України, і у Олега одразу з’явилось декілька адвокатів, які і стали на захист його прав.
 
Звісно, що захисники Ніколішина усвідомлювали весь абсурд звинувачень, висунутий у бік колеги. Та й бачили незаконність порушення кримінальної справи як такої. А тому не дивно, що за їхньої діяльності вже 04.03.2011 р. постановою Дарницького районного суду м. Києва було скасовано постанову про порушення кримінальної справи щодо Ніколішина у зв’язку з винесенням вказаної постанови не уповноваженою особою. Апеляційний суд м. Києва ухвалою від 06.04.2011 р. підтвердив висновки Дарницького районного суду м. Києва. А відповідно до ст. 236-8 КПК України, скасування постанови про порушення кримінальної справи тягне за собою скасування усіх обмежень, у тому числі й запобіжних заходів, прийнятих по такій справі. Проте, не зважаючи на вищевикладене, затриманий адвокат продовжує залишатись під вартою. Ба більше - проти нього 04.02.2011 знову було порушено кримінальну справу, але вже в. о. прокурора м. Києва. Проте і ця постанова на даний час оскаржується у Печерському районному суді. Хоча, як зазначили адвокати підсудного, до Печерського суду обвинувачення, яке вперто наголошує на тому, аби Олег залишався під вартою, чогось не з’являється.
 
Також, що суттєво і що повинно було вплинути на звільнення адвоката з СІЗО, по новій кримінальній справі (відкритій в. о. прокурора м. Києва) жодного запобіжного заходу не обиралось, але Ніколішин продовжує утримуватись під вартою, а правоохоронні органи регулярно продовжують строк його затримання на підставі обрання такого запобіжного заходу у вже скасованій кримінальній справі.
 
Здавалося б – усі підстави випустити людину з СІЗО і вибачитись за неправомірні дії правоохоронців. Проте Апеляційним судом м. Києва 26 травня 2011 року продовжено термін тримання під вартою Ніколішина О.М. до 5 місяців.
 
Загалом сам судовий процес аж занадто нагадував театральну постанову. По-перше, суддя, (що прославилась на всю Україну тим, що під її головуванням колегія суддів Апеляційного суду Києва залишила в силі рішення Печерського районного суду Києва про закриття кримінальної справи відносно Олексія Пукача, що надало тому можливість згодом довго переховуватись від слідства), чомусь дозволила, аби за одним столом разом з представниками обвинувачення сидів «смотрящий», прізвища і посаду якого так до кінця процесу ніхто з присутніх на процесі і не дізнався. Ця невідома особа постійно перешіптувалась з прокурором та слідчим, що неодноразово викликало обурення присутніх на процесі адвокатів, а також захисників підсудного. По-друге, суддя не підтримала ані відвід судді, ані відвід прокурора, ані призначення підсудному додаткових адвокатів. І що дивно: відмовляючи у призначенні додаткових адвокатів, суддя послалась на практику Європейського судочинства. Проте не відреагувала на заяву затриманого адвоката про те, що його катували в СІЗО, що аж ніяк не відповідає європейським нормам. От і вся європейськість.
 
Також при розгляді подання про продовження терміну утримування під вартою, захисники Ніколішина заявляли суду про відсутність на той момент будь якого запобіжного заходу, а відповідно й неможливості продовження дії запобіжного заходу, оскільки не можна продовжувати щось, коли цього не існує. І, здавалося б, ось істина – справедливість переможе і людину випустять із зали суду. Але так не сталось.
 
«Суддя Приндюк у постанові про продовження тримання під вартою жодним словом не згадала про такі заяви адвокатів. Це надало їй можливість не давати оцінку фактам, заявленим адвокатами. Що, у свою чергу, дало їй можливість "продовжити" строк тримання під вартою Ніколішина» - зазначив один з захисників підсудного.
 
І дійсно, адвокат Ніколішин - це ж не Пукач. Він же нікого не вбивав, а тому як його можна відпустити?
 
Адвокати, які виходили з зали суду, після винесення судового рішення, дивились на хлопця в клітці з жалем. Дехто навіть констатував, що Олег на свій захист зробив занадто різку промову. А, зважаючи на те, що його не випустили на свободу, ще невідомо, що з ним може статись. Хтось навіть припустив, що не здивується, якщо у хлопця з якогось дива «станеться» серцевий напад.
 
Як зазначив один з захисників затриманого, «на даному прикладі суду над Олегом Ніколішиним суспільство може побачити класичний приклад ігнорування позиції захисту на догоду прокуратурі. Це особливо помітно у кримінальному судочинстві. Наведений приклад лише один, але така ситуація сьогодні складається майже по кожній кримінальній справі. Прокуратура направляє до суду сумнівної якості кримінальну справу, захисників ніхто не слухає (навіть у випадку надання ними беззаперечних доказів), а щодо обвинувачуваного виноситься обвинувальний вирок. Таке ігнорування позиції захисту вже зараз призвело до перетворення суду на філіал прокуратури. На сьогоднішній день суд не вирішує питання винуватості чи не винуватості особи у кримінальній справі. Фактично функція суду звузилась лише до визначення міри покарання. Тобто в Україні кримінальне ПРАВОСУДДЯ ВІДСУТНЄ.
 
Суддя Приндюк М.В. є головою кримінальної палати Апеляційного суду м. Києва. І дивлячись на її процесуальні дії, формують свою позицію судді кримінальної палати Апеляційного суд м. Києва та судді районних судів столиці» - зазначив він.
 
P.S. Суддя не дозволила редакції проводити аудіозапис та відеозйомку процесу, тож усі фото надані адвокатами, що співчувають колезі.
 

Оксана КОТОМКІНА



Коментарі

  +0 #1 В.И. Ленин 28 мая 2011 г., 14:59:42
"Адвокатов надо брать в ежовые рукавицы и ставить в осадное положение, ибо эта интеллигентская сволочь часто паскудничает." В.И. Ленин
  +0 #2 Русский 28 мая 2011 г., 15:09:21
Ну, рассмешили: адвокаты - элита нации! Бывшие менты и прокуроры, профессионализм которых оценивается лишь в умении дать кому надо взятку, что бы закрыть дело против очередного подонка. Если такую "элиту" начнут уничтожать, готов участвовать.
  +0 #3 z 28 мая 2011 г., 15:13:09
Адвокат в наше время-всего лишь посредник во взяточничестве в подавляющем большинстве случаев.
  +0 #4 Дмитрий 28 мая 2011 г., 15:31:29
Адвокат Шлыков Луганск. Мы постоянно сталкиваемся с огромными проблемами перед государственно-клановым давлением. И еще...,как вас, ..олочи, защищать, если вы нас сами сдаете???
  +0 #5 Гоша 28 мая 2011 г., 15:36:26
Нужно отстреливать или просто уничтожать таких...и детей их..любым способом!!!Чтоб даже мысль о том,что можно осудить невинного приводила в холодный пот!!!УНИЧТОЖАЙТЕ ТВАРЕЙ!!!
  +0 #6 Запорожец 28 мая 2011 г., 15:36:34
28.05.2011 15:09 Ну, рассмешили: адвокаты - элита нации! Бывшие менты и прокуроры, профессионализм которых оценивается лишь в умении дать кому надо взятку, что бы закрыть дело против очередного подонка. Если такую "элиту" начнут уничтожать, готов участвовать. Русский Уточни, "Русский", будешь стрелять, сжигать в газовой камере, резать, высылать семьями в лагеря... Посмейся упырь...!
  +0 #7 Дмитрию 28 мая 2011 г., 15:45:33
Государственно-кланового давления нет. Есть специфика понятия чести, достоинства.знаю Предпринимателя А.Люльку-который ненавидит власть и покупает все суды по поддельным документам. Судьи идут ему на встречу, потому, что хотят жить. На счету киллера Люльки более 100 убийств и он все суды выигрывает по поддельным документам.
  +0 #8 alex 28 мая 2011 г., 15:58:08
Я согласен с комментариями. Бандитское государство (Сомали - отдыхает). Зачем же так оскорблять понятие "элита нации"? Те, кто сейчас вершат правосудие, мародеры, потрошащие страну и её граждан.
  +0 #9 демон 28 мая 2011 г., 16:01:58
Умных и порядочных адвокатов в нашей стране не ценили и не ценят. "Правосудию" нужны посредники, чтобы взятки носить.А это действительно бывшие менты, прокурорские сволоцюги, которые знают систему и привыкли к ней и отказываться не желают, тем более ничего менять не будут.
  +0 #10 Vladimir 28 мая 2011 г., 17:38:28
Да адвокаты с наградами от МВС выданными "за адвокатскую деятельность", как правило по консультациям сидят и пасуться на назначениях. Нмколишин видимо не из этой оперы, раз закрыли.
  +0 #11 авиастроитель 28 мая 2011 г., 18:05:13
Не знаю кто такой этот адвокат,но причисление всех и вся к т.н."элитам" не что иное как кич!Нет в Украине элит! Есть самовыпендрежники,считающие себя выше остальных,и есть все остальные,считающие "элитных" слабоумными. Вот и все.
  +0 #12 Семен 29 мая 2011 г., 03:40:20
Да все вы хороши. Я юрист и знаю что творилось и что творится. Эту машину под названием гнилье составляет больше 90 % населения. Естественно, 5 % населения задает темп. А почему собственно все говорят о коррупции??? Почему не назвать взяточничество?! Я вам объясню. Взятка - уголовное преступление, а коррупционные деяния - админ. правонарушения. А если кто хочет спорить о наличии статьи о коррупции в УК Украины - посмотрите сначала. Да и все остальные не сахар - сравните какие у нас дороги, а какие за границей. Понимаю, возможности нет съездить. Ну так воспользуйтесь интернетом. Разница в дорогах такая же, как и разница в менталитете
  +0 #13 Семен 29 мая 2011 г., 03:48:05
интересно, чем руководствовался автор при написании статьи??? Может быть деньгами от БЮТ? Хоть я и не в восторге от других, но БЮТ делает много вони из ничего. Нихрена для людей не сделали. Ну, конечно кроме приколов с кредитами (Ю.В. Тимошенко в должности премьера), которые позволили десяткам тысяч юр. лиц по Украине набрать кредитов и обанкротиться. Кто знал, тот стал миллионером. Кто не знал - тот на зарплате. Юлька хорошо своих подстраховала. Примеров тьма, если бы выборку в любом хоз. суде сделать. Единственное что Юля делает хорошо - психологическая обработка. Снимаю шляпу. Но и Янык не фонтан. Если бы сильно хотел - сажал бы не только Луценка. Система полностью гнилая. А Луценко - просто был звеном.
  +0 #14 Елена 29 мая 2011 г., 16:24:48
Коррозия проела все в этой стране, особенно судебную систему, которой уже никто не верит. Во власти одни коррупционеры, во главе с председателем комиссии по борьбе с коррупцией. Надо приглашать на "должность" президента политика из-за границы, желательно из Японии.
  +0 #15 кирилл 29 мая 2011 г., 19:53:04
Для СБУ,ГАИ,Генеральной прокуратуры.Председатель Ананьевского Одесской области районного суда Михаил Скуртов ездит на автомобиле "Ауди" с перебитыми номерами. Документы на "Ауди" ему подарил предприниматель Мунтян В.Ф. Надо всего лишь проверить это,зафискировать и привлечь судью к ответственности, но проверить некому.Милиция боится,прокуратура прикормлена,в областном СБУ в отделе "К"(коррупция) работает зять Скуртова Руслан,который фактически прикрывает тестя во всем. Месяц назад тот же судья Скуртов вынес решение в пользу некой Снегур И.К.,у которой даже не было паспорта гражданина Украины! Законов в Одесской области фактически нету,борьба с коррупцией - блеф!
  +0 #16 хабибуллин 1 июн. 2011 г., 00:10:08
Вадим ХАБІБУЛЛІН - Адвокатів неможна арештовувати так само як «Милиционеров убивать нельзя» (х/ф «Антикиллер») http://blog.ubr.ua/pravo/advokatv-nemojna-areshtovuvati-tak-samo-iak-milicionerov-ubivat-nelzia-hf-antikiller-660#more-660
  +0 #17 хабибуллин 1 июн. 2011 г., 00:11:24
І якщо міліціант, прокурор, слідчий не понесуть відповідальності за вчинені правопорушення чи злочини, вони ніколи не второпають, що «Адвокатов арестовывать нельзя» – Вадим ХАБІБУЛЛІН

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.