Чорно-біла апеляція «газової справи» Тимошенко

01.12.2011 – Апеляційний суд Києва за відсутності Юлії Тимошенко розпочав попередні слухання її скарги на незаконність вироку, винесеного 11 жовтня Печерським районним судом міста Києва за результатами розгляду так званої "газової" справи. Юлія Тимошенко була відсутня у залі засідання через важкий стан її здоров'я.
 
Потрапити до будівлі суду сьогодні було надзвичайно важко — спочатку міліція не пропускала до суду жодної людини — ані журналістів, які прийшли висвітлювати апеляційний процес у справі Юлії Тимошенко, ані депутатів, ані працівників суду і учасників інших справ, які сьогодні розглядаються в Апеляційному суді.
 
Засідання у справі Юлії Тимошенко розпочалося із запізненням
 
Засідання Апеляційного суду Києва у справі Юлії Тимошенко, яке мало відкритися о 9:30, на зазначену годину не розпочалося. Зала засідань на другому поверсі суду, де очікувався розгляд апеляції, була зачинена.
 
При цьому журналістів не пускали до приміщення суду і тримали у холі. Усередину змогли пройти лише народні депутати. Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко намагався вирішити питання реєстрації представників ЗМІ для участі в судовому засіданні.
 
Навколо апеляційного суду розташувалася надзвичайно велика кількість працівників ДАІ, які заставили так званими «фішками» всі можливі місця для паркування на прилеглих до суду вулицях і не дозволяли водіям залишати свої машини.
 
Двір суду оточили кордони «Беркуту». Також бійці спецпідрозділу перебували усередині суду.
 
Станом на 9:50 представники апеляційного суду не могли визначитися з приміщенням, де має відбутися розгляд апеляції. Група народних депутатів на чолі з Олександром Турчиновим намагалися з’ясувати, де ж відбуватиметься слухання.
 
Як відомо, за день до попереднього засідання у справі проти Юлії Тимошенко Апеляційний суд змінив суддю-доповідача у справі.
 
Суд над Тимошенко засекретили
 
Попередній розгляд апеляційної скарги Юлії Тимошенко розпочався у закритому режимі. Про це повідомила прес-секретар екс-прем’єра Марина Сорока.
 
За її словами, спочатку представники апеляційного суду запропонували журналістам спостерігати за розглядом справи у конференц-залі, «тим самим порушуючи право на професію, а також конституційну норму про відкритість судових процесів».
 
«Суспільству намагаються нав’язти віртуальний судовий розгляд апеляційної скарги», - наголосила вона.
 
Марина Сорока також додала, що в будівлю апеляційного суду не зміг потрапити жоден представник преси, жоден народний депутат, жоден громадянин, хоча всі бажаючі мають повне право на участь у відкритому судовому розгляді.
 
Крім того, прес-секретар повідомила, що працівники спецпідрозділу «Беркут» перекрили металевими щитами прохід до будівлі суду і не пропускають усередину навіть народних депутатів.
 
«Це все фіксують представники майже 30 телекомпаній України та закордонних ЗМІ», - наголосила вона.
 
Загалом в апеляційному суді було більше 200 представників преси з інформаційних агенцій, друкованих засобів масової інформації та телебачення.
 
Дії влади та представників суду щодо недопуску журналістів є протизаконними - Шевченко
 
«Дії влади та представників суду щодо недопуску журналістів на суд є протизаконними. Це засідання є відкритим і ніхто не оголошував, що воно відбуватиметься у закритому режимі», - заявив народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Шевченко.
 
«Якщо так починається розгляд апеляції , за якої стежить уся Європа, увесь світ, то можна прогнозувати, яким буде рішення», - додав він.
 
Разом з тим представників «Беркуту» на подвір’ї суду усе більшало. Кілька автобусів із бійцями спецпідрозділу у повному обмундируванні стояли і за приміщенням суду.
 
Захист Юлії Тимошенко заявив відвід судді
 
Попереднє судове засідання з розгляду апеляції Юлії Тимошенко розпочалося без журналістів і народних депутатів, яких не пустили до зали засідань. Представникам ЗМІ було запропоновано спостерегти за процесом з конференц-залу.
 
Засідання суду розпочалося з того, що суддя повідомила про те, що Юлія Тимошенко не зможе взяти участь у розгляді апеляції за станом здоров’я.
 
Після цього адвокат Юрій Сухов зробив заяву про відвід судді. Суд видалився до нарадчої кімнати для розгляду клопотання.
 
У той же час народний депутат Євген Суслов повідомив, що група народних депутатів на чолі з Андрієм Кожем’якіним знаходяться у кабінеті голови апеляційного суду, де вирішувалося питання про допуск до зали засідань народних депутатів.
 
Розгляд апеляції Юлії Тимошенко перетворився на фарс
 
Розгляд скарги Юлії Тимошенко в апеляційному суді перетворився на фарс ще до його початку. Про це заявив Перший заступник Голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.
 
Він зазначив, що на судове засідання не пустили громадян та журналістів, порушуючи при цьому чинне законодавство та Конституцію, відповідно до яких всі судові процеси в Україні відкриті.
 
«Іншого рішення щодо ведення закритого судового процесу ніхто не приймав», - сказав він.
 
Турчинов також нагадав, що попри всі заяви і Європейського Союзу, і США щодо необхідності відкритого, прозорого і чесного процесу, за добу було змінено суддю-доповідача у справі.
 
Він зазначив, що попередня суддя-доповідач вивчала близько місяця цю справу, а зараз за добу зовсім іншій людині потрібно вивчати всі матеріали справи.
 
«Зрозуміло, що нормальна людина це зробити не може», - наголосив Турчинов.
 
«Це можна зробити лише прочитавши доручення, яке написано в адміністрації президента. Мабуть, їй достатньо одного папірця, який передали з Банкової», - додав він
 
Олександр Турчинов повідомив, що саме тому захист заявив про відвід судді.
 
«Це не є суд, це не є правосуддя - це є продовженням тієї трагедії, яка розпочалася в приміщенні Печерського суду», - резюмував він.
 
Через годину після початку судового засідання кільком депутатам на чолі з Олександром Турчиновим таки вдалося прорвати кордон «Беркуту» для того, щоб потрапити в будівлю апеляційного суду.
 
Захист вимагав не розглядати апеляцію без Юлії Тимошенко
 
Захист Юлії Тимошенко вимагав зупинити провадження у справі у зв’язку з відсутністю Юлії Тимошенко на засіданні апеляційного суду за станом здоров’я.
 
Про це під час попереднього судового розгляду скарги екс-прем’єра заявив адвокат Юрій Сухов. Його підтримали інші захисники.
 
«Вона хвора, є заява, що не може брати участь у засіданні. Потрібно зупиняти провадження по справі», - наголосив адвокат Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.
 
Крім того, захисники підкресллили, що їм не зрозумілий порядок розгляду апеляції, тому просять суддю Олену Сітайло визначитися з цим питанням.
 
Суддя видалилася до нарадчої кімнати для розгляду клопотання.
 
Захист Юлії Тимошенко не очікує від Апеляційного суду справедливих та законних рішень
 
Керівник групи захисту екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Сергій Власенко наголосив, що поки не побачив в Апеляційному суді чесного правосуддя та сумнівається в тому, що судовий процес буде справедливим.
 
«Суспільство та світ наполягали на проведенні справедливого, неупередженого та чесного розгляду апеляційних скарг у справі Юлії Тимошенко, але сьогодні цього ніхто не побачив», - сказав він.
 
Сергій Власенко навів приклади процесуальних порушень з боку судді Олени Сітайло на початку засідання з попереднього розгляду апеляційної скарги Юлії Тимошенко. Зокрема, не було оголошено склад суду, не розглянуті клопотання усіх учасників процесу, якими також є особи, що подавали апеляцію. «Фактично, порушено право захисту на повноцінну участь в процесі», - заявив він.
 
Керівник групи захисту вважає ганебним той факт, що попереднє слухання відбувається за відсутності Юлії Тимошенко. Сергій Власенко також підкреслив, що попереднє слухання апеляції відбувається у закритому режимі.
 
«На слухання фактично не допущені журналісти, їх ізольовано в конференц-залі, було проігноровано конституційне право людей, які бажали бути присутніми на попередньому розгляді. З огляду на це є великій сумнів в тому, що розгляд апеляційної скарги буде відбуватися законно, чесно та справедливо», - резюмував він.
 
Захист вимагає змінити Юлії Тимошенко запобіжний захід
 
Захист Юлії Тимошенко під час попереднього розгляду апеляційної скарги вимагав призначити справу до розгляду, зупинити провадження на час хвороби, а після одужання Тимошенко провести розгляд справи по суті.
 
Про це заявив адвокат Юрій Сухов. Він наголосив, що захист також вимагає змінити екс-прем’єру міру запобіжного заходу.
 
«Підстав для утримання Юлії Тимошенко під вартою немає. Ми вимагаємо зміни запобіжного заходу також і з огляду на стан її здоров’я», - сказав він.
 
Крім того, захисники наполягали на присутності під час розгляду апеляції засобів масової інформації безпосередньо у залі судового засідання, а також дозволі фото- і відеофіксації розгляду справи.
 
Юрій Сухов додав, що сторона захисту наполягає на проведенні у повному обсязі судового слідства, «бо без цього неможливо провести об’єктивне розслідування».
 
Адвокат наголосив, що розслідування у Печерському райсуді було однобічним, а «вирок побудований на фрагментарних доказах». Також, сказав він, в процесі захист був позбавлений змагальності, в результаті чого Юлія Тимошенко була позбавлена конституційного права на захист.
 
Сухов підкреслив, що суд першої інстанції відмовив захисту у дослідженні власних доказів та «діяв в умовах необ’єктивності». За його словами, захист наполягає на допиті усіх свідків та експертів захисту, які були заявлені, але не допитані. На його думку, в апеляційному суді також мають бути досліджені документи, які не досліджувалися в Печерському суді, не були ним витребувані, але на які є посилання у матеріалах справи.
 
Крім того, захист наполягає на проведенні додаткових експертиз, оскільки деякі експертизи, які містяться у справі, протирічать одна одній.
 
За словами Сухова, захист також наполягає на проведенні під час судового слідства очних ставок. Він підкреслив, що в показах свідків з боку обвинувачення, які давалися під час досудового слідства і під час допиту у суді, є протиріччя.
 
«Для об’єктивності прошу усунути всі недоліки, які були допущені під час розгляду справи у Печерському суді», - резюмував Юрій Сухов.
 
Олександр Плахотнюк заявив клопотання про те, що Юлія Тимошенко не повинна і не може бути від вартою
 
Відсутні будь-які підстави для обрання Юлії Тимошенко запобіжного заходу. Про це заявив захисник екс-прем’єра Олександр Плахотнюк у своєму клопотанні про скасування запобіжного заходу.
 
Адвокат додав, що це питання потребує негайного вирішення з огляду на стан здоров’я Юлії Тимошенко.
 
«Згідно висновків фахівців, зокрема, висновку члена-кореспондента Державної академії медичних наук України, лауреата державної премії в галузі науки і техніки, завідуючого кафедри нейрохірургії Миколи Поліщука - Юлія Володимирівна Тимошенко потребує лікування в мовах стаціонару. Необхідні операції в умовах СІЗО робити неможливо», - сказав він.
 
Олександр Плахотнюк заявив, що стан здоров’я Тимошенко є дуже актуальним питанням. «Вона не повинна і не може бути під вартою», - сказав він.
 
Захист Юлії Тимошенко вніс клопотання на залученні до процесу Власенка і Титаренка
 
Захист наполягає на залученні до процесу з розгляду апеляційної скарги Юлії Тимошенко адвокатів Сергія Власенка та Миколи Титаренка. Про це заявив адвокат екс-прем’єра Олександр Плахотнюк під час попереднього судового засідання. У зв’язку з цим він вніс відповідне клопотання.
 
На суддю, яка розглядає апеляцію Юлії Тимошенко, чиниться тиск
 
Про це під час судового процесу заявив керівник групи захисту екс-прем’єра Сергій Власенко.
 
Під час свого виступу Сергій Власенко звернувся до судді: «Шановна Олено Миколаївно, ви людина в мантії і ви вирішуєте долі людей. Я знаю, що на вас чиниться тиск. Достеменно знаю».
 
Власенко наголосив, що українська влада так і не дослухалася до закликів демократичних країн щодо проведення об’єктивного процесу.
 
«Незважаючи на абсолютно одностайні вимоги світового та європейського співтовариства щодо проведення прозорого, об’єктивного і за демократичними стандартами розгляду апеляційної скарги, ми на сьогоднішній день уже можемо констатувати, що у нас з цим величезні проблеми», - сказав він.
 
Власенко зазначив, що справу слухає суддя, яка була призначена лише за два дні до початку судового засідання.
 
«У казки про самовідвід, чесно кажучи, я не вірю», - підкреслив захисник.
 
На його переконання, суддя, яка веде справу, фізично не мала можливості вивчити за два дні усі матеріали справи.
 
Він додав, що справа на сьогоднішній день нараховує 37 томів, відповідно суддя не може фахово це питання розглядати.
 
«На моє глибоке переконання, вона повинна була від самого початку перенести попереднє засідання, оскільки вона фізично не могла ознайомитися з матеріалами справи», - сказав він.
 
Сергій Власенко наголосив також на тому, що суддя, заслухавши справу, чомусь поділила учасників процесу на «чорних» і «білих».
 
«Мене віднесли до категорії чорних. Мені не дали слова, мені заборонили висловлюватись щодо її (судді) відводу, хоча це повний абсурд: всі учасники судового розгляду є рівними і вони однаково користуються правами», - сказав захисник.
 
Власенко також зазначив, що у нього особисто є сумніви, що у цьому суді переможе юриспруденція.
 
Він вислови переконання, що під час розгляду справи знову переможе політика, судове слідство відновлене не буде, запобіжний захід Юлії Тимошенко змінений не буде, а також низка апеляцій буде відхилена і навіть не будуть розглядатися, «і все це свідчить про маніпуляцію цією справою».
 
«Все це свідчить про те, що рішення приймаються не тут. Ви пам’ятаєте, як приймалося рішення по медичному обстеженню Юлії Тимошенко? Три тижні захист кричав, поки президент не вийшов і не сказав, що її обстежать»,- сказав захисник.
 
Власенко нагадав заяву президента Януковича, який сказав, що вирок Кірєєва – це ганебний випадок, прикра помилка в українській судовій системі.
 
«Поки що ця помилка лише тиражується, поки що нічого іншого не відбувається», - сказав захисник.
Суд відмовився призупинити справу через стан здоров'я Юлії Тимошенко
Апеляційний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання захисту Юлії Тимошенко про зупинення провадження у справі у зв'язку з поганим станом здоров'я екс-прем'єра.
"Підстав для проведення на даній стадії розгляду апеляції судового слідства у повному обсязі, а також для допиту свідків, проведення експертиз, проведення очних ставок, скасування стосовно Юлії Тимошенко запобіжного заходу не має. У задоволенні клопотань відмовити", - оголосила суддя-доповідач у справі Олена Сітайло після тривалого перебування у нарадчій кімнаті.
Крім того, суддя вважає безпідставним клопотання про допуск на апеляційний процес двох захисників – Сергія Власенка та Миколи Титаренка.
За рішенням суду, розгляд скарги Юлії Тимошенко по суті призначено на 13 грудня. Початок засідання - об 11:00.
Суд підтвердив відсутність в Україні незалежної судової системи
Захисник Сергій Власенко вважає, що сьогоднішнє рішення судді Апеляційного суду Києва Олени Сітайло вчергове підтверджує факт відсутності в Україні незалежної судової системи.
"Той факт, що не було задоволено жодного клопотання захисту, свідчить про те, що в Україні немає незалежної судової системи, а президент України Віктор Янукович є не європейським лідером, а українським диктатором. У нас судова система з обличчям Кірєєва", - сказав Сергій Власенко сьогодні журналістам після оголошення рішення суду.
Як відомо, сьогодні під час попереднього розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі головуючий у справі суддя Олена Сітайло відмовила захисту Юлії Тимошенко у задоволенні всіх клопотань. Зокрема, про зупинення провадження у справі через стан здоров'я, про скасування запобіжного заходу, про проведення судового слідства у повному обсязі, про виклик свідків для допиту, про проведення експертиз та очних ставок, про допуск двох захисників тощо.
 
За матеріалами byut.com.ua


Коментарі

  +0 #1 Донецкий ХАМ 2 дек. 2011 г., 16:03:43
Народ поднимайся!!!! Сколько можно терпеть эту бандитскую власть!!! Давно говорил я донецким олухам без мозгов(сторонникам экс зека),Хам превратит страну в ЗОНУ,так они с пеной у рта и чуть не с кулаками бросались на меня. А сейчас, как побитые собаки, хвосты поджимают, глаза отводят. Пока не поздно, донецкие исправляем свои ошибки. Не могу смотреть на эту СЫТУЮ, БРЕХЛИВУЮ РОЖУ, КОЛЕРОВАННОГО ВОРЮГУ. Я, старый шахтер, мне нечего терять, (хотя Юлька дала мне хорошую шахтерскую пенсию), хрен с ней пенсией. Готов не суицид с пользой для страны и народа. НЕТ СИЛ ТЕРПЕТЬ ЭТОТ БЕСПРЕДЕЛ !!!!!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.