​Ізраїль завдає ударів по Газі, поки Каїрські мирні переговори з ХАМАС тривають


У неділю лідери ХАМАСу провели другий день переговорів про перемир’я з єгипетськими та катарськими посередниками, але не було повідомлено про жодний очевидний прогрес, оскільки ісламістське угруповання дотримувалося своєї вимоги, щоб будь-яка угода мала припинити війну в Газі. Про це заявили палестинські офіційні особи, повідомляє Reuters.

Один палестинський чиновник, близький до посередницьких кіл, сказав, що делегація ХАМАС прибула до Каїра з рішучістю досягти угоди, «але не будь-якою ціною».

«Угода має покласти край війні та вивести ізраїльські війська з Гази, а Ізраїль ще не зобов’язався це зробити», - сказав чиновник Reuters, побажавши залишитися неназваним.

Ізраїль хоче укласти угоду про звільнення принаймні деяких із близько 130 заручників, утримуваних ХАМАС, але ізраїльський чиновник у суботу заявив, що його основна позиція залишилася незмінною, зазначивши, що Ізраїль «за жодних обставин» не погодиться на угоду про припинення війни, яку він продовжує з метою остаточного роззброєння та демонтажу ХАМАС.

Інший палестинський чиновник сказав Reuters, що переговори «зіткнулися з проблемами, оскільки окупанти (Ізраїль) відмовляюється взяти на себе зобов’язання щодо всеосяжного припинення вогню», але додав, що делегація ХАМАС все ще перебуває в Каїрі в надії, що посередники зможуть натиснути на Ізраїль, щоб той змінив свою позицію.

У той час, як тривали останні переговори, жителі та представники охорони здоров’я сказали, що ізраїльські літаки та танки протягом ночі продовжували обстріли районів палестинського анклаву, убивши та поранивши кількох людей.

Війна почалася після того, як ХАМАС приголомшив Ізраїль транскордонним терористичним актом 7 жовтня, під час якого, згідно з ізраїльськими даними, було вбито 1200 людей і взято в полон 252 заручника.

За даними міністерства охорони здоров'я Гази, під час нападу Ізраїлю було вбито понад 34 600 палестинців і понад 77 000 отримали поранення. Бомбардування спустошило більшу частину прибережного анклаву та спричинило гуманітарну кризу.

Катар, де ХАМАС має політичний офіс, і Єгипет намагаються виступити посередником у подальших діях після короткого листопадового припинення вогню на тлі міжнародної тривоги через стрімке зростання кількості загиблих у Газі та тяжке становище її 2,3 мільйона жителів.

Єгипетські джерела повідомили, що директор ЦРУ Вільям Бернс, який також брав участь у попередніх переговорах про перемир'я, прибув до Каїра в п'ятницю. Вашингтон, який, як і інші західні держави та Ізраїль, називає ХАМАС терористичною організацією, закликав його укласти угоду.

Ізраїль попередньо схвалив умови, які, за словами джерела, передбачали повернення від 20 до 33 заручників в обмін на звільнення сотень палестинських в'язнів і перемир'я на кілька тижнів.

Це залишило б близько 100 заручників у Газі, деякі з яких, за словами Ізраїлю, померли в полоні. Джерело, яке побажало не називати його ім'я і громадянство, повідомило Reuters, що для повернення може знадобитися додаткова угода.

Тисячі ізраїльтян вийшли на акцію протесту в суботу, вимагаючи від прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху прийняти угоду про припинення вогню з ХАМАС, яка передбачає повернення решти заручників додому.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью враг продолжил атаковать нашу страну беспилотниками. В результате воздушного боя были сбиты все выпущенные вражеские «шахеды»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.