​Європейські прокурори взялися за бельгійське розслідування Pfizergate


Європейська прокуратура розслідує переписку між Урсулою фон дер Ляєн і керівником Pfizer.

За словами речника прокуратури Льєжа, провідні європейські прокурори розслідують звинувачення у кримінальних правопорушеннях у зв’язку з переговорами щодо вакцин між президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і генеральним директором Pfizer, повідомляє politico.eu.

Згідно з юридичними документами, з якими ознайомилось POLITICO, хоча прокурори EPPO (Європейська прокуратура) розслідують підозрювані кримінальні злочини, вони нікому ще не висунули звинувачень у цій справі.

Спочатку розслідування було відкрито бельгійськими судовими органами міста Льєж на початку 2023 року після скарги на злочин, поданої місцевим лобістом Фредеріком Балданом. Пізніше до нього приєдналися уряди Угорщини та Польщі — хоча остання перебуває в процесі відкликання своєї скарги після перемоги на виборах проєвропейського уряду на чолі з Дональдом Туском, сказав POLITICO речник польського уряду.

Скарга Балдана була зосереджена навколо передбачуваного обміну текстовими повідомленнями між фон дер Ляєн і босом Pfizer Альбертом Бурла напередодні найбільшої угоди щодо вакцини в ЄС у розпал пандемії Covid-19, у справі, яка отримала назву «Pfizergate».

The New York Times, яка вперше виявила, що обмін відбувся, коли два лідери домовилися про умови угоди, порушила паралельний позов проти Комісії після того, як вона відмовилася розкрити зміст повідомлень після запиту на доступ до документів.

Новина про те, що EPPO зараз розслідує цю справу, ризикує посилити перевірку ролі президента Комісії в мегаугоді щодо вакцини, вартість якої оцінюється в понад 20 мільярдів євро. EPPO проводить пан’європейські розслідування фінансових злочинів і теоретично може конфіскувати телефони та інші відповідні матеріали в офісах Комісії або в інших країнах Європи, наприклад, у рідній Німеччині фон дер Ляєн.

Ця подія сталася в делікатний момент для голови ЄС, оскільки вона переходить до того, що, як очікують спостерігачі Брюсселя, очолить посаду голови ЄК удруге.

Комісія наразі відмовляється розкривати зміст текстових повідомлень або навіть підтверджувати їх існування.

Угода, укладена в розпал пандемії в 2021 році, спочатку вважалася тріумфом для фон дер Ляєн. Але величезна кількість закуплених вакцин відтоді викликала здивування: наприкінці минулого року POLITICO виявило, що витрачених доз було щонайменше на 4 мільярди євро.

Прихильники кампанії прозорості та деякі політичні опоненти намагалися чинити тиск на Комісію, щоб вона обговорила цю справу, але фон дер Ляєн досі уникала її розгляду. У відповідь на пряме запитання, поставлене їй POLITICO щодо зниклих текстових повідомлень, фон дер Ляєн сказала: «Усе необхідне про це було сказано. І будемо чекати на результати».

У 2022 році EPPO оголосила, що розглядає закупівлі вакцин в ЄС більш загально, але це перший випадок, коли офіс прямо пов’язаний з Pfizergate.

Фото politico.eu



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.