​Президенту брехали чи суспільству брешуть?

Після того, як окупанти знищили Трипільську ТЕС, постало питання: а як так сталось, що енергооб’єкти на другий рік повномасштабного вторгнення виявились повністю незахищеними? А тут ще й з'ясувалось, що певні гроші виділялись, однак… були освоєні наємами-курбаковими, а укриттів ніхто будувати і не збирався.


Однак на захист влади у своєму профілі у Facebook засновник компанії MS Capital Максим Шкіль написав, що «президент України Володимир Зеленський розумів наслідки ймовірних втрат для економіки через блокування будівництва захисту енергетичних об'єктів, але йому постійно брехали. Результат – виконання програми Президента щодо будівництва фортифікаційних споруд теж всі бачать. Говорити – не робити… погано, що за брехню перед Президентом в умовах війни нема відповідальності! Сьогодні наслідки таких дій можуть бути катастрофічні!» – підсумував він.

Уявляєте? Гроші - вкрадено, президента вводили в оману, але, виявляється, що за подібні дії… немає відповідальності. Кримінальний кодекс існує, статті в ньому - є, а от відповідальності у ньому для тих, хто освоював (вкрав) кошти - не знайшли. Як і для тих, хто не переймався захистом енергооб’єктів.

Подібні заяви, коли суспільству роблять спробу довести, що винних немає і відповідати за вкрадені гроші, але не побудовані об'єкти, - ніхто не буде, не просто дивують. Вони демонструють українцям, що каста обраних готова красти ціною чужих життів і знищення економіки та інфраструктури і що цим особинам байдуже, як українці реагуватимуть на те, що ті, хто отримує зарплату з бюджету і має певні функціональні обов'язки, не переймаються виконанням цих обов'язків та ще й свідомо їх ігнорують, але кошти, які виділяють для втілення цих обов'язків, вони - освоюють.

То, може, президент зібрав Кабмін і силовиків і попросив навести лад? Чи, терміново, постало питання про з'ясовування інформації щодо захисту інших енергооб’єктів? Можливо, президент дав розпорядження терміново перевірити, де і які є біля енергооб’єктів укриття і видав наказ закупити і поставити усюди ППО?

Насправді, президент нічого такого не зробив. Взагалі обговоренням питання захисту енергооб’єктів перестали опікуватись одразу, лише Мустафа Наєм почав у соціальних мережах і ЗМІ відбріхуватись відносно того, куди пішли кошти і що ж там за укриття будували, а от щодо реального захисту енергетики країни ніхто з влади нічого не сказав. Єдине, про що почали говорити, так це про відключення світла та підвищення вартості електроенергії для споживачів. Не про переключення атомної для населення, а саме про підвищення вартості. Не згадав ніхто ані з влади, ані з представників енергосектору і про РАБ тарифи, які з 2019 року з українців вираховували на відновлення обладнання, бо тієї суми може вистачити і на побудову нової ТЕС, але у тих, хто отримує кошти на свої рахунки, правило просте: гроші у нас і ми вам - нічого невинні. Саме в здиранні коштів з бюджету і населення ця влада і бачить «захист». Все інше - імітація, порожні слова і піар.

Однак треба наголосити, що будь-яка нормальна людина усвідомлює, що ніякі укриття не можуть бути кращими за системи ППО. А якщо їх багато і вони стоять одне за одним, колами, не даючи ракетам і шахедам летіти в середину країни, то це і є своєрідна парасолька. Однак ті, хто вирішив вкрасти гроші, не переймались і не переймаються безпекою країни та її енергетичних об’єктів, бо мета у них – не захист України та енергогалузі, а банальне отримання бюджетних коштів для освоєння без будь-яких зобов’язань і турбот про те, що подібні укриття – шалене і непотрібне витрачання коштів, тоді як необхідно витрачати кошти раціонально і з максимальною результативністю. Ще п’ять місяців тому Віктор Кутємов в одному зі своїх інтерв’ю назвав аферу Наєма аферою століття, наголосивши, що, наприклад, одна конструкція для київської підстанції коштує 500 мільйонів доларів, тоді як одне ППО «Gepard» коштує 2 мільйони доларів, і на ці кошти можна придбати 250 таких об’єктових ППО і закрити 250 об’єктів з 99% вірогідністю збиття. Але, як наголошувалось вище, НІХТО з влади та наближених у реальності не переймався і не переймається суттєвим захистом країни. Є імітація з великим освоєнням грошей, які можна вкрасти.

Тож, що не кажіть, це не президенту брехали. Це президент і його команда брешуть суспільству. Постійно і монотонно під звуки шелестіння купюр, які є українськими кейсами і розкрадаються. А енергетична інфраструктура, як і інша, лишається незахищеною, але зелених покидьків це не хвилює.

Ліна ТИХА, Конфлікти і закони

Фотоколаж Конфлікти і закони



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.