Марк Солонін: Порошенко не сказав «Ні». Він сказав: «Так, Володя, але не так швидко»

minsk peremirya

 
Абсолютний чемпіон світу - це хто? Той, хто пробіг «стометрівку» з абсолютно максимальною швидкістю 300.000 км в секунду? Ні. Той, хто пробіг її швидше, ніж будь-хто раніше за всю історію людства? Теж ні (ми ж не знаємо, з якою швидкістю древній африканський мисливець ганявся за антилопами). Чемпіон - це той, хто бігає швидше за всіх нині живих. Тому не будемо порівнювати В.В. Путіна з Черчиллем і Олександром Македонським, але серед нинішніх - він найвидатніший політичний діяч, що йде від перемоги до перемоги.


А тепер - до підсумків 14-годинних переговорів у Мінську. Підсумки ці пропоную розглянути з двох сторін: формально-юридичної та суто практичної.

З точки зору «букви» документи складені так, що Росія ні в одній комі не представлена як сторона конфлікту. Слово «Росія, російська (армія), російський» з'являється лише один раз, причому в незначному пункті Додатку («сприяння з боку центральних органів влади транскордонного співробітництва в окремих районах Донецької та Луганської областей з регіонами Російської Федерації»). Про присутність на території України російських військовослужбовців і російської бойової техніки, про постачання боєприпасів і веденні розвідувально-диверсійних заходів, про найпотужнішою анти-українську пропаганду в російських ЗМІ не сказано ані слова.

Президент Росії підписав спільну з лідерами Німеччини та Франції декларацію лише в якості одного з багатьох політиків, глибоко стурбованих заворушеннями в Україні і незмінно прихильних ідеям мирного співробітництва, діалогу, поваги суверенітету та ін. Більш того, Росія навіть не обіцяє «сплатити банкет»; відновлювати зруйноване війною чомусь зобов'язали інших («Німеччина і Франція нададуть технічну підтримку для відновлення сегмента банківської системи в порушених конфліктом районах»).

Так, серед «Комплексу заходів» можна відшукати і п. 8 («виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під спостереженням ОБСЄ»), але якщо на цей момент Меркель, Олланд і Тальявіні так і не змогли виявити і зафіксувати в документі наявність на території України російських збройних формувань та російської військової техніки, то насилу віриться в те, що якісь «спостерігачі ОБСЄ» виявляться більш спостережливими.

Не грунтується на «букві документа» і дивний (награний) оптимізм з приводу звільнення Надії Савченко. Пункт 6 «Комплексу заходів» припускає «забезпечити звільнення і обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб», але, як відомо всім і кожному, Н.Савченко знаходиться в московському СІЗО за рішенням російського суду, відповідно до статей і параграфів російських законів; відповідно, вона ніяк не підпадає під визначення «незаконно утримувані особи». А ось про обмін військовополоненими в документі не сказано нічого, і це цілком резонно, оскільки війни-то в документах немає, а є якийсь суто внутрішній збройний конфлікт в Україні.

Для повноти юридичної картини залишається тільки додати, що «Комплекс заходів» підписано абсолютно фарсовими фігурами: колишній президент, а нині безробітний пенсіонер Кучма, два пана з неоголошеним посадами (деякі Захарченко та Плотницкий) і посол невідомо чого Тальявіні. Кому і де можна пред'явити претензії за невиконання таких угод? У Кучмі на дачі? Або у Захарченко в шахті?

Що ж стосується практичної сторони справи, то вона вичерпно описана в п. 9 «Комплексу заходів», а саме: «Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України ... після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей на підставі Закону України та конституційна реформа) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 - в консультаціях і за погодженням з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої Контактної групи». Тобто ніколи.

При такому положенні справ на кордоні немає сенсу навіть згадувати - тим паче обговорювати - всі інші пункти та підпункти. Через відкритий навстіж кордон продовжать свій рух «гуманітарні каравани», закуплені в «Воєнторзі» танки і батальйонно-тактичні групи російських «відпускників» (благо, попереду літо - саме сезон для активного офіцерського відпочинку на свіжому повітрі), відповідно, нічого на Донбасі не зміниться. Точніше кажучи - нічого не зміниться без згоди Путіна.

Резюме: Порошенко зазнав у Мінську принизливої поразки, а Путін здобув переконливу перемогу. Тепер у нього повністю розв'язані руки для БУДЬ-ЯКИХ рішень: можна «заморозити конфлікт» в його нинішньому стані уповільненої війни, можна активно диктувати свої умови Києву через формування в Донбасі маріонеткової «автономії», можна підкинути ще пару ешелонів з танками і (коли земля підсохне після весняного бездоріжжя) розпочати новий наступ. А можна і вийти з гри, надавши Донбасу його незавидну долю, але при цьому з гордим виглядом переможця, який «не дозволив украм втопити в крові повсталих росіян». Теж варіант, нітрохи не гірше за інших - особливо з урахуванням наростаючої економічної кризи в РФ.

Чи була альтернатива? І тут ми переходимо до глибокої і дуже старої проблеми: що робити жертві, якщо насильство неминуче? На мій погляд, правильну відповідь дали в ТОРІ, 25 століть тому. Чесна дівчина (так само, як і заміжня жінка) повинна сказати «Ні». Ніхто не вимагає, та й не чекає від слабкої жінки, щоб вона могутнім ударом п'ятки розбила голову здоровенному селюку. Але слово «Ні» вона повинна сказати твердо, голосно і чітко. І тільки проголошення цього слова переводить її з категорії «перелюбниці», яка підлягає покаранню, в заслуговуючу співчуття і допомоги жертву зґвалтування.

Але Порошенко не сказав «Ні». Він сказав: «Так, Володя, але не так швидко». ОК. Володимир Володимирович погодився діяти повільно і сумно. «До кінця 2015 року за умови виконання пункту».

Джерело: www.solonin.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Ночь была очень неспокойная, 18 ударных дронов типа «шахед» применила рашистская федерация против нашей страны этой ночью

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.