​Президенту брехали чи суспільству брешуть?

Після того, як окупанти знищили Трипільську ТЕС, постало питання: а як так сталось, що енергооб’єкти на другий рік повномасштабного вторгнення виявились повністю незахищеними? А тут ще й з'ясувалось, що певні гроші виділялись, однак… були освоєні наємами-курбаковими, а укриттів ніхто будувати і не збирався.


Однак на захист влади у своєму профілі у Facebook засновник компанії MS Capital Максим Шкіль написав, що «президент України Володимир Зеленський розумів наслідки ймовірних втрат для економіки через блокування будівництва захисту енергетичних об'єктів, але йому постійно брехали. Результат – виконання програми Президента щодо будівництва фортифікаційних споруд теж всі бачать. Говорити – не робити… погано, що за брехню перед Президентом в умовах війни нема відповідальності! Сьогодні наслідки таких дій можуть бути катастрофічні!» – підсумував він.

Уявляєте? Гроші - вкрадено, президента вводили в оману, але, виявляється, що за подібні дії… немає відповідальності. Кримінальний кодекс існує, статті в ньому - є, а от відповідальності у ньому для тих, хто освоював (вкрав) кошти - не знайшли. Як і для тих, хто не переймався захистом енергооб’єктів.

Подібні заяви, коли суспільству роблять спробу довести, що винних немає і відповідати за вкрадені гроші, але не побудовані об'єкти, - ніхто не буде, не просто дивують. Вони демонструють українцям, що каста обраних готова красти ціною чужих життів і знищення економіки та інфраструктури і що цим особинам байдуже, як українці реагуватимуть на те, що ті, хто отримує зарплату з бюджету і має певні функціональні обов'язки, не переймаються виконанням цих обов'язків та ще й свідомо їх ігнорують, але кошти, які виділяють для втілення цих обов'язків, вони - освоюють.

То, може, президент зібрав Кабмін і силовиків і попросив навести лад? Чи, терміново, постало питання про з'ясовування інформації щодо захисту інших енергооб’єктів? Можливо, президент дав розпорядження терміново перевірити, де і які є біля енергооб’єктів укриття і видав наказ закупити і поставити усюди ППО?

Насправді, президент нічого такого не зробив. Взагалі обговоренням питання захисту енергооб’єктів перестали опікуватись одразу, лише Мустафа Наєм почав у соціальних мережах і ЗМІ відбріхуватись відносно того, куди пішли кошти і що ж там за укриття будували, а от щодо реального захисту енергетики країни ніхто з влади нічого не сказав. Єдине, про що почали говорити, так це про відключення світла та підвищення вартості електроенергії для споживачів. Не про переключення атомної для населення, а саме про підвищення вартості. Не згадав ніхто ані з влади, ані з представників енергосектору і про РАБ тарифи, які з 2019 року з українців вираховували на відновлення обладнання, бо тієї суми може вистачити і на побудову нової ТЕС, але у тих, хто отримує кошти на свої рахунки, правило просте: гроші у нас і ми вам - нічого невинні. Саме в здиранні коштів з бюджету і населення ця влада і бачить «захист». Все інше - імітація, порожні слова і піар.

Однак треба наголосити, що будь-яка нормальна людина усвідомлює, що ніякі укриття не можуть бути кращими за системи ППО. А якщо їх багато і вони стоять одне за одним, колами, не даючи ракетам і шахедам летіти в середину країни, то це і є своєрідна парасолька. Однак ті, хто вирішив вкрасти гроші, не переймались і не переймаються безпекою країни та її енергетичних об’єктів, бо мета у них – не захист України та енергогалузі, а банальне отримання бюджетних коштів для освоєння без будь-яких зобов’язань і турбот про те, що подібні укриття – шалене і непотрібне витрачання коштів, тоді як необхідно витрачати кошти раціонально і з максимальною результативністю. Ще п’ять місяців тому Віктор Кутємов в одному зі своїх інтерв’ю назвав аферу Наєма аферою століття, наголосивши, що, наприклад, одна конструкція для київської підстанції коштує 500 мільйонів доларів, тоді як одне ППО «Gepard» коштує 2 мільйони доларів, і на ці кошти можна придбати 250 таких об’єктових ППО і закрити 250 об’єктів з 99% вірогідністю збиття. Але, як наголошувалось вище, НІХТО з влади та наближених у реальності не переймався і не переймається суттєвим захистом країни. Є імітація з великим освоєнням грошей, які можна вкрасти.

Тож, що не кажіть, це не президенту брехали. Це президент і його команда брешуть суспільству. Постійно і монотонно під звуки шелестіння купюр, які є українськими кейсами і розкрадаються. А енергетична інфраструктура, як і інша, лишається незахищеною, але зелених покидьків це не хвилює.

Ліна ТИХА, Конфлікти і закони

Фотоколаж Конфлікти і закони



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

На линии фронта произошло 134 столкновения, враг атакует с неистовой силой. Всего за сутки враг нанес 3 ракетных и 70 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.