Колишній ключовий свідок у справі імпічменту Трампа зареєструвався лобістом України

Колишній американський дипломат Гордон Сондленд, який був ключовим свідком у першій справі щодо імпічменту колишнього президента США Дональда Трампа через заморожену допомогу Україні, зареєструвався як лобіст на користь України та ЄС, повідомляє Голос Америки.

За документами Міністерства юстиції, Сондленд, який був послом Трампа в Європейському Союзі, минулого тижня подав на реєстрацію як іноземний агент України та ЄС.

Він пояснив в коментарі Politico, що Україна не наймала його й не платить йому за лобіювання інтересів: «Немає жодних грошей. Я просто допомагаю Україні відстоювати їхні інтереси з людьми, яких я знаю у Конгресі та інших місцях».

Ексдипломат сказав, що він також працює з ЄС і Європейським центральним банком над отриманням додаткової допомоги Україні.

Лобізм у США законний, але лобісти мають реєструватись в Міністерстві юстиції США. В останні роки Мін'юст США почав пильніше регулювати іноземне лобіювання, каже виданню Сондленд.

«Я хочу мати можливість рішуче доводити, що нам потрібно підтримувати Україну, і я не хочу, щоб мене звинуватили в порушенні FARA (Foreign Agents Registration Act - Акт про реєстрацію іноземних агентів), коли я це роблю», - сказав він.

Нагадаємо, із минулої осені у Конгресі США республіканці блокують ухвалення фінансування подальшої допомоги Україні та іншим союзникам США.

У 2019 році Гордон Сондленд став одним із ключових свідків під час слухань в рамках процедури імпічменту президента Трампа.

Тоді Сондленд розповів, що висловлював занепокоєння зокрема тодішньому віцепрезиденту Майку Пенсу щодо того, що його непокоїло те, що затримка оборонної допомоги Києву пов'язувалась із розслідуваннями в Україні діяльності компанії Burisma, яку очолював син колишнього віцепрезидента Джо Байдена, тодішнього опонента Трампа на виборах у 2020 році.

Також Сондленд казав, що діяв за вказівкою президента США Дональда Трампа, коли спілкувався з особистим юристом президента Руді Джуліані з питань політики щодо України.

У грудні 2019 Палата представників, де більшість мали демократи, оголосила імпічмент Трампу. Обвинувачення твердило, що експрезидент зловживав владою, коли тиснув на Україну, щоб вона оголосила розслідування Burisma, що дало б Трампові політичну вигоду на виборах 2020. А потім президент, за словами демократів, перешкоджав Конгресу, заборонивши своїм підлеглим давати свідчення чи документи під час розслідування справи. Сенат, де більшість мали республіканці, визнав президента невинним.

У 2021 році Палата представників вдруге оголосила імпічмент Трампу за статтею «підбурювання до повстання», коли 6 січня 2021 його прихильники пішли на штурм Капітолія, коли там відбувалась сертифікація результатів голосування на президентських виборах, внаслідок яких переміг Джо Байден. Тоді загинуло п‘ятеро осіб, а конгресмени були змушені терміново евакуюватись. Сенат виправдав Трампа.

Гордон Сондленд. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.